Ilona Vilkoite: Škiedrvielu loma gremošanas trakta veselības nodrošināšanā un uzturēšanā

Pēdējos gados lielu uzmanību izpelnījies psyllium, kas iegūts no plantago ovata auga (tuksneša ceļmallapa) sēklām. Kā dabisku šķīstošo šķiedrvielu avotu, psyllium plaši izmanto ne tikai gastroenetroloģijā, bet arī citās medicīnas nozarēs. Psyllium pulveris spēj mazināt aizcietējumu, kontrolēt holesterīna un glikozes metabolismu.

Šķiedrvielas ir neatņemama sastāvdaļa optimāla gremošanas procesa nodrošināšanai, un psyllium miziņa satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas. Šķīstošās šķiedrvielas ir īpaši svarīgas, veidojot želejveida vielu zarnās, kas palīdz mīkstināt vēdera izeju. Papildus labvēlīgajiem efektiem gremošanas procesos psyllium miziņa ir plaši pētīta, ņemot vērā tās potenciālo lomu sirds un asinsvadu slimību prevencijā. Pierādīts, ka šķīstošās šķiedrvielas spēj samazināt zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīna līmeni. Saistoties ar žultsskābēm zarnās, psyllium palīdz izvadīt holesterīnu, tādējādi samazinot kopējo holesterīna līmeni un veicinot sirds veselību. Regulāra psyllium miziņas lietošana saistīta ar uzlabotiem lipīdu profiliem, kas ir ļoti svarīgi sirds un asinsvadu slimību profilaksē, psyllium miziņa uzrādījusi potenciālu arī cukura līmeņa regulēšanā asinīs. Želeju veidojošās šķīstošās šķiedrvielas palēnina ogļhidrātu metabolismu un uzsūkšanos, izraisot lēnāku cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Šīs īpašības ir īpaši svarīgas pacientiem ar cukura diabētu vai glikozes tolerances traucējumiem.

Svara kontrole ir vēl viena joma, kur psyllium miziņa uzrādījusi pozitīvu efektu - šķiedrvielas veicina sāta sajūtu, kas var palīdzēt samazināt kopējo kaloriju patēriņu. Psillyum sēnalas funkcionālās īpašības izmanto arī pārtikas un farmācijas rūpniecībā - tā ūdens aizturēšanas spēja un želejveida struktūra padara to par labu biezinātāju, stabilizatoru un emulģējošo līdzekli dažādos pārtikas produktos, piemēram, bezglutēna maizes izstrādājumos, piena produktos un dzērienos. Psyllium miziņu izmanto vairāku uztura bagātinātāju un medikamentu sastāvā.

Psillyum sēnalu sastāvs

Psyllium miziņa ir sēklu malšanas blakusprodukts un veido aptuveni 10 līdz 25% no žāvētu sēklu svara. Miziņa satur vairāk nekā 60% ūdenī šķīstošas hemicelulozes un arabinoksilānu. Psyllium miziņā ir aptuveni 84,98% ogļhidrātu un 6,83% olbaltumvielu. Tā ir bagātākais arabinoksilāna avots starp augu valsts produktiem. Arabinoksilānus uzskata par polisaharīdiem, kas nav cietes polisaharīdi, tie atrodami graudaugos, piemēram, kukurūzā, rīsos, prosā, auzās, miežos.

Psillyum miziņas funkcionālie efekti

Psyllium miziņa ir zināma ar savām spējām palielināt pārtikas produktu viskozitāti. Psyllium sēnalas veido želejveida vielu, jo tajā ir augsts šķīstošo šķiedrvielu saturs, kas galvenokārt sastāv no arabinoksilāniem. Šo īpašību lieto, lai pagatavotu zupas, mērces, kā arī bezglutēna ēdienus, lai uzlabotu ēdiena struktūru. Ēdiena viskozitāte var veicināt ilgstošu sāta sajūtu, kas var būt noderīga svara un apetītes kontrolei. Pētījumi liecina, ka želeju veidojošā frakcija var gan atvieglot vēdera izeju, gan veicināt holesterīna līmeni pazeminošo iedarbību. Citi viskozie polisaharīdi, piemēram, β-glikāni un pektīni, arī var pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tomēr šīm vielām ir niecīga ietekme uz zarnu peristaltiku.

Psyllium miziņa spēj aktīvi absorbēt ūdeni, kas ir būtiski pārtikas produktos, kam nepieciešama mitruma saglabāšana. Lai palielinātu šķiedrvielu saturu, to nereti pievieno brokastu pārslām, maizei, cepumiem un citiem maizes izstrādājumiem. To var lietot arī sulās, kokteiļos, jogurtā, zupās un pat saldējumos, turklāt psyllium sēnalu var izmantot kā biezinātāju dzērienos vai saldētos desertos.

Lai gan pats psyllium slikti šķīst, tajā esošās šķīstošās šķiedrvielas labi izkliedējas ūdenī, veidojot viskozu šķīdumu, šī īpašība ir labvēlīga gremošanas procesu nodrošināšanai, jo šķīstošās šķiedrvielas var veicināt zarnas peristaltiku.

psyllium

Gremošanas veselība

Iespējams, viena no ievērojamākajām psyllium sēnalas priekšrocībām veselības jomā, saistīta ar zarnu funkciju uzlabošanos. Psyllium miziņa satur lielu daudzumu šķiedrvielu ar augstu šķīstošo šķiedrvielu saturu, kas ir labvēlīgs regulāras vēdera izejas veicināšanai un aizcietējumu mazināšanai. Sajaucot ar ūdeni, psyllium veido želejveida vielu, kas palīdz mīkstināt fēču masu, lai tā būtu vieglāk izvadāma. Tas ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar hronisku aizcietējumu vai aizcietējuma tipa kairinātas zarnas sindromu. Pārsteidzoši, bet psyllium miziņa ir noderīga arī caurejas ārstēšanā. Želejveida šķiedrvielu substance var absorbēt lieko ūdeni zarnās, kas padarīs šķidro vēdera izeju formētāku. Vēl viena psyllium loma ir tā prebiotiskā darbība, kas ļauj augt un attīstīties probiotiskajām zarnu baktērijām, tas var uzlabot barības vielu uzsūkšanos un veicināt īso ķēžu taukskābju un vitamīnu sintēzi.

Kairinātas zarnas sindroms

Izplatīts funkcionāls gremošanas trakta traucējums, kam raksturīgas sāpes vēderā, vēdera pūšanās un izmainīta vēdera izeja - aizcietējums un/ vai caureja.

Psyllium ir labi piemērots pacientiem ar kairinātas zarnas sindromu un funkcionālu vēdera pūšanos, to var iekļaut LOW FODMAP diētu protokolos, jo psyllium ir viena no retajām šķiedrvielām, kas neveicina vēdera pūšanos. Pacientiem ar kairinātas zarnas sindromu iesaka kontrolēt psyllium piedevu sastāvu, būtiski, lai pulveris nesatur HIGH FODMAP šķiedrvielas, piemēram, inulīnu, galaktooligosaharīdus (GOS) vai fruktoologosaharīdus (FOS), kas biežāk veicina vēdera pūšanos, krampjus vai šķidru vēdera izeju.

Psyllium ir pierādījis pozitīvus efektus KZS terapijā un simptomu mazināšanā. Viena no galvenajām tā priekšrocībām, ir spēja regulēt vēdera izeju - tas uzsūc ūdeni un veido želejveida konsistenci, mīkstinot vēdera izeju aizcietējuma tipa KZS gadījumā vai veidojot formētu fēču masu caurejas tipa KZS gadījumā. Šī divējādā darbība padara psyllium par efektīvu un labi panesamu šķiedrvielu piedevu personām ar jaukta tipa vēdera izeju, palīdzot normalizēt vēdera izejas konsistenci.

Papildus psyllium ir kā prebiotika, veicinot labvēlīgo jeb prebiotisko zarnu baktēriju augšanu. Līdzsvarota zarnu mikrobiota ir būtiska, lai samazinātu zarnu iekaisumu, uzlabotu gremošanas procesus, kas KZS pacientiem var palīdzēt mazināt vēdera pūšanos un diskomfortu.

Atšķirībā no fermentējamām šķiedrām, piemēram, inulīna, GOG vai FOS, psyllium fermentējas lēni, neveicinot vēdera pūšanos un pārmērīgu gāzu veidošanos zarnas lumenā, kas ir izplatīti KZS gadījumā. Pētījumi pierādījuši, ka ikdienas psyllium lietošana uzlabo vēdera izejas regularitāti, samazina vēdera uzpūšanos un atvieglo KZS simptomus bez būtiskām blakusparādībām.

Sirds un asinsvadu veselība

Saistoties ar žultsskābēm zarnās un pēc tam izvadoties dabiskā ceļā, psyllium šķīstošās šķiedrvielas spēj samazināt holesterīna līmeni. Tas ir process, kas liek aknai izmantot vairāk holesterīna, lai veidotu žultsskābes un tādā veidā pazeminātu ZBL holesterīna līmeni plazmā. Regulāra psyllium sēnalu lietošana var samazināt kopējā un ZBL holesterīna līmeni, kas attiecīgi var palīdzēt samazināt sirds slimību risku un kontrolēt asinsspiedienu. Diēta ar zemu tauku saturu, kas papildināta ar 10 gramiem psyllium pulvera, samazina kopējā holesterīna līmeni asinīs par 4% un ZBL holesterīna līmeni par 7%, salīdzinot ar placebo diētu.

Cukura līmeņa kontrole asinīs

Psyllium miziņai var būt nozīmīga loma cukura līmeņa kontrolē, īpaši pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu. Psyllium šķiedrvielas aizkavē ogļhidrātu uzsūkšanos, palēninot cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc ēšanas, tādā veidā novēršot nozīmīgas cukura līmeņa izmaiņas un uzlabojot glikēmijas kontroli. Psyllium lietošana saistīta ar zemāku cukura līmeni tukšā dūšā un uzlabotu jutību pret insulīnu. Žurkām ar 2. tipa cukura diabētu, septiņas nedēļas ilga psyllium pulvera lietošana samazina glikozes un holesterīna līmeni asinīs.

Svara kontrole

Liels šķiedrvielu saturs ļauj ilgstošāk just sāta sajūtu, tādējādi samazinot kopējo uzņemto kaloriju daudzumu. Psyllium pulveris uzbriest kuņģī un veido želejveida masu, kas palīdz mazināt bada sajūtu un samazina pārēšanās riskus, tāpēc to nereti lieto kā papildinājumu pacientiem svara zaudēšanas vai svara uzturēšanas procesos. Psyllium lietošana 20 gramu devā pirms ēšanas un vēl 20 gramu pēc ēšanas ievērojami palielina sāta sajūtu un samazina tauku uzņemšanu.

Resnās zarnas veselība

Psyllium sēnalas veicina regulāru vēdera izeju un novērš aizcietējumu. Lai gan mehānismi, ar kuriem psyllium novērš kolorektālo vēzi, vēl nav noskaidroti, vairāki pētījumi parādījuši, ka šai šķiedrvielai ir antikarcinogēna iedarbība, īpaši pret kolorektālo un krūts vēzi. Kā hipotēze izvirzīts mehānisms - psyllium miziņa var samazināt resnās zarnas vēža risku, jo tā spēj paātrināt fēču masu izkļūšanu cauri resnajai zarnai, tādējādi samazinot zarnu gļotādas saskares laiku uz potenciāliem karcinogēniem. Psyllium prebiotiskās īpašības ir noderīgas arī sabalansētas zarnu mikrobiotas kolonizācijā, kas nepieciešama disbiozes profilaksei.

Detoksikācija

Veicinot defekācijas ātrumu, psyllium miziņa atvieglo dabiskos detoksikācijas procesus organismā, tādā veidā uzlabojot aknu funkcijas un aktivējot detoksikācijas ceļus. Želejveida viela, kas veidojas gremošanas traktā, lietojot psyllium, palīdz mīkstināt vēdera izeju un veicina regulāru un vieglu defekāciju, tādējādi samazinot aizcietējumu, hemoroīdu un divertikulozes un to komplikāciju riskus. Psyllium miziņa darbojas kā prebiotika un baro probiotiskās zarnu baktērijas, nodrošinot sabalansētu mikrobiomu. Līdzsvarotam zarnu mikrobiomam ir svarīga loma detoksikācijas procesos, jo probiotiskās zarnu baktērijas ir nozīmīgas toksisko savienojumu noārdīšanās izpildītājas. Vairojot nepieciešamās probiotiskās baktērijas gremošanas traktā, psyllium regulē zarnu peristaltiku, mazinot aknu slodzi. Ja resnā zarna efektīvi pilda savas funkcijas un izvada zarnas saturu, toksīniem būs mazāka iespēja uzsūkties asinīs reabsorbcijas ceļā un noslogot aknas. Psyllium zarnās spēj saistīt žultsskābes, kas pēc tam izvadās, tāpēc aknas patērēs vairāk holesterīna, lai sintezētu jaunas žultsskābes, līdz ar to pazeminās holesterīna līmeni asinīs.

Psyllium sēnalu pielietojums pārtikas rūpniecībā

Pateicoties to unikālajām īpašībām, psyllium sēnalas plaši izmanto pārtikas rūpniecībā. To augstais šķiedrvielu saturs un ūdens saistīšanas spēja padara tās par vērtīgu sastāvdaļu dažādos pārtikas produktos.

Psyllium sēnalas izmanto bezglutēna izstrādājumu ražošanā. Izmantojot psyllium sēnalas, var ražot maizes izstrādājumus, kas ir ne tikai bezglutēna, bet arī ar augstu šķiedrvielu saturu.

Vēl viens izplatīts pielietojums psyllium miziņai, ir tās pievienošana brokastu pārslām, tas palielina produkta šķiedrvielu saturu, var arī palīdzēt pagarināt sāta sajūtu, kas ir būtiska svara kontrolei.

Psyllium miziņa ir populāra sastāvdaļa maltīšu aizstājēju kokteiļos un “proteīna” batoniņos, tās ūdens saistīšanas spēja ļauj šiem produktiem radīt sāta sajūtu, padarot tos efektīvus apetītes un svara kontrolei, turklāt psyllium mizā esošās šķiedrvielas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.

Piena un biezpiena produktos psyllium miziņa darbojas kā biezinātājs un stabilizators. To nereti izmanto jogurtos, saldējumos un alternatīvajos augu pienos, lai uzlabotu tekstūru un konsistenci.

Gaļas pārstrādē psyllium sēnalas var izmantot kā saistvielu. To lieto arī alternatīvajos augu izcelsmes gaļas produktos.

Kam pievērst uzmanību?

Psyllium miziņa var kavēt barības vielu un medikamentu uzsūkšanos. Pacientiem, kuri psyllium lieto ilgtermiņā, iesaka kontrolēt kalcija, dzelzs un citu vielu līmeni plazmā.

 

Foto: Shutterstock.com

Raksts publicēts „Ārsts.lv” 2025. gada marta numurā!

Portālā "Ārsts.lv" publicēto rakstu pārpublicēšana iespējama tikai, saskaņojot ar portāla redakciju!